Igaz történetek Szent Miklós püspökről


Ezen az oldalon igaz történeteket olvashatsz Szent Miklós életéről, amit a történelmi írások és a helyi lakosság őrzött meg számunkra. Egy hetes kutatómunkám során legnagyobb segítőm Hanifi hajószakács volt, aki az Antalyai egyetem utolsó éves történelem szakos tanárjelöltje. Így Szent Miklós története többé már nem fantázia, hanem egyszerű történelmi valóság.
Anatóliában Szt.Miklós püspök egy a III-IV. században élő történelmi személyiség volt. Kis-Ázsiának ezen a részén, ha kimondod Szent Miklós nevét, az emberek arca megváltozik, és ma is mint a legnagyobb szentet tisztelik. Minden imájukban őt hívják segítségül. Már életében szent volt, a nép " Noel Baba"-nak nevezte, ami annyit jelent, " Ajándékozó Apa".
Vallásosságát a családjából hozta. Szülei halála után, Patara város kolostorába került. 24 évesen Jeruzsálembe ment zarándokútra, ahol útközben több ember életét mentette meg, amiért az emberek védőszentjükké fogadták. Hazafelé útban betért imádkozni Myra városába, ahol csodás körülmények között püspökké választották. Életét a gyerekeknek és a népnek szentelte. 52 évig volt Myra város vezetője. Titkos ajándékozásai során, amit karácsony előtt a nevenapja táján végzett, a nép abban a hiedelemben volt, hogy a város melletti hegyről maga a tél Apó jár le ajándékozni. Éhinség idején vagyonát áldozta fel a népért, "csodaszerű tettek"et hajtott végre. Tekintélyével emberi életeket mentett meg. A népéért életét kockáztatva kelt útra a viharos tengeren, hogy élelmet hozzon a városnak. Diokleciánusz üldözése alatt bebörtönözték, majd hamarosan szabadon engedték. 325-ben mint myrai püspök részt vett a niceai zsinaton. Békés öregkor után saját templomában tért örök pihenőre, ahol az angyalok 1087-ig vigyáztak nyugalmára. Amikor is olasz kereskedők rablókkal szövetkezve egy hajnalon sírját feltörték, kirabolták! Maradványai egyrészét ma Bariban őrzik, de lelke szülőföldjén Myrában maradt, ahol az embereknek még ma is vigaszt, reményt és boldogságot ad. Sírjánál egy forrás ered, és ebből a forrásból áradó szeretete küldi ma is hozzánk december 5-én este a

Mikulást !

Lejegyezve, a "győri Mikulás"- 2001-ben!

Mikulás főoldal