Utazásunk története

A 2001 évi látogatásom a Szent Miklós földjén olyan emlékeket hagyott, ami állandó visszatérési késztetést ébresztett. Mivel akkor egy külföldi csoporttal voltam, ahol igazodnom kellett a csoport érdeklődési köréhez, így átfutottunk azokon a dolgokon, ami engem valójában érdekelt.
A látnivalók mellett, szerettem volna megismerni a Török emberek megtapasztalt vendég és magyarszeretetének eredőjét, valamint az ott élő embereket, azok hétköznapjait.

Utazási szándékom egybeesett a Nemzetközi Santa Claus Béketanács meghívásával. A repülőjegy árán, éppen 4 ember mehetett autóval, ezért egy hónappal előbb kezdtük szervezni az utat. Eldölt, hogy módunk lesz megtekinteni az ókori Római birodalom csodálatos Égei Tenger partján fekvő történelmi helyeket. Lázas kutatásba kezdtünk az Interneten, ahol számtalan helyszínt és tanácsot találtunk.

Helyszínek:

Tója (Ilias és Homérosz földje), Pumukkale ( Világörökség részeként számon tartott "Csipke hegy"), Ephesus (Ókori Római Birodalom Égei Tengeri fővárosa, Szűz Mária végső lakhelye), Kekova (az elsüllyedt város), Antalya ( Anatólia Fővárosa), Finike ( a legszebb és legvirágosabb kikötő város), Patara ( Szent Miklós szülőhelye) és természetesen Demre ( régi néven Myra, ahol a szent 52 évig volt püspök). Mindezek végig járására és az utazásra volt 10 napunk.

Interneten talált utazási tanácsok:

1, Törökországban ételt, italt csak a magaddal vittet fogyaszd, mert különben.......
2, Köss a legkeményebb biztosítást, mert kirabolnak, ellopják még az autód is!
3, Bazárba, vagy városba a veled levő hölgyeknek fogd a kezét, mert ott bármi megtörténhet.......
4, Autóval ha lehet ne indulj el, mert összetörés nélkül nem uszod meg az utat!
5, Vigyázz, mert Törökországban "birka kresz" van, és nem adnak elsőbbséget még a főuton sem.
6, Tartalékolj legalább 200 Eurót a büntetésekre!
7, Este ki ne lépj a szállásodról, mert .........
8, Tanuld meg törökül mint jelent a gumiszerelő, mert az utak olyan minőségüek, hogy az úton biztos
    szerelned kell!
9,Vigyél kézi számológépt, mert uton utfélen becsapnak!

 
 Kedves látogató! 2800 km-ert mentünk, és 8 napot töltöttünk Törökországban és feleőséggel jelentem ki, a fenti tanácsok, félrevezetőek és nevetségesek! Minderről meggyőződhetsz az uti beszámoló megtakintése során.
Copyrigh @ 1988 Santa Claus Foundation Hungary